Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2017 09:54 - Професор Васил Стайков или изгубените рози на България!
Автор: dinkogospodinov Категория: Хоби   
Прочетен: 1805 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.06.2017 09:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Моля всеки, които разполага с някаквa информация, снимки или нещо друго, свързано с изгубените сортове Български рози да ми пише на dinkogospodinov@abv.bg

Понякога съм се чудил - защо нашата, родна България  страната, в която розите виреят толкова добре и е толкова благодатна си нямаме наши, декоративни сортове рози?

Имаме си Розовата долина, "Институт по розата" а купуваме френски, немски и др. чужди сортове.

Случайно попаднах на тази статия:
http://rdinev.blog.bg/lichni-dnevnici/2 ... bov.323118

"От ста­ри вре­ме­на, та до днес, все­ки бъл­га­рин обича да има край се­бе си ро­зи. За­то­ва ос­вен ка­то мас­ло­дай­но, у нас рас­те­ни­е­то се от­г­леж­да и ка­то де­ко­ра­тив­но в спе­ци­а­ли­зи­ра­ни оран­же­рии, в пар­ко­ве, в дво­ро­ве и вил­ни мес­та. Осо­бе­но е кра­си­ва в край­път­ни на­саж­де­ния.

През го­ди­ни­те у нас е ра­бо­те­но по се­лек­ци­о­ни­ра­не и под­дър­жа­не на сор­то­ве ро­зи в Научноиз­с­ле­до­ва­тел­с­кия ин­с­ти­тут по ро­за­та и ете­ричномас­ле­ни­те кул­ту­ри в Ка­зан­лък и в бив­ша­та Опит­на стан­ция по цве­тар­с­т­во в Не­го­ван, Со­фия. В то­ва от­но­ше­ние из­тък­на­ти­ят наш учен проф. Ва­сил Стай­ков има из­к­лючител­но го­лям при­нос. Под не­го­во ръ­ко­вод­с­т­во в ко­лек­тив с Иван Ка­лайд­жи­ев и Хрис­то Чор­ба­д­жийс­ки са съз­да­де­ни цен­ни де­ко­ра­тив­ни сор­то­ве.
image
Към гру­па­та на чай­но-хиб­рид­ни­те сортове се от­на­сят:

-Бо­ря­на - ке­ре­ми­де­ночер­ве­на
-По­ли­на - на­си­те­норо­зо­ва
-Ра­да - чер­ве­на
-Тра­кий­ка - ма­ли­не­ночер­ве­на и др
.
От то­зи ко­лек­тив са съз­да­де­ни съ­що фло­ри­бун­до­ви и по­ли­ан­то­ви сор­то­ве, ка­то:

-Ал­бе­на - ба­на­но­ва
-Зо­ра - жъл­то-чер­ве­на
-На­та­ша -жъл­та
-Среб­ра - свет­ло­ро­зо­ва с ли­лав от­те­нък
и др.

Ед­роц­вет­ни са сор­то­ве­те:

-Ва­лен­ти­на - с кре­ма­во­-бе­ли цве­то­ве
-Ли­ля­на - снеж­нобя­ла
-Гер­га­на - тъм­ночер­ве­на
-Еле­на - почти чер­на и др.


Бо­гат сор­ти­мент от ро­зи е под­дър­жан в стан­ци­я­та, в Не­го­ван под ръ­ко­вод­с­т­во­то на ст.н.с. Ди­ми­тър Ка­за­ков.
В пе­ри­о­да, ко­га­то съ­щес­т­ву­ва­ше ДСО "Бул­гар­ц­вет", в Бъл­га­рия се об­ла­го­ро­дя­ва­ха ми­ли­о­ни ко­ре­ни ро­зи, ка­то го­ля­ма част, пре­дим­но от ра­йо­на на Пав­ли­ке­ни, се из­на­ся­ха в око­ло 18 стра­ни. Се­га та­зи дей­ност за жа­лост е све­де­на до ми­ни­мум, час­т­ни фир­ми се мъчат да въз­с­та­но­вя­ват по­зи­ции. По-го­лям дял от нея се из­ра­зя­ва във внос от чуж­би­на. Та­ка у нас по­па­дат мно­го но­ви сор­то­ве, не­въз­мож­но е да се опи­шат всички. За­то­ва в книж­ка­та се пред­с­та­вят са­мо най-чес­то сре­ща­ни­те и ин­те­рес­ни ви­до­ве, сор­то­ве и гру­пи­те, в ко­и­то се обе­ди­ня­ват. За лю­би­те­ли­те обаче са дос­тъп­ни мно­го спи­са­ния и ка­та­ло­зи от раз­лични стра­ни. Най-раз­па­ле­ни­те би­ха мог­ли да си из­пис­ват най-но­ви­те пос­ти­же­ния на се­лек­ци­я­та ди­рек­т­но."
Сорта "Мариста", създаден чрез хибридизация на Роза Дамасцена, е спечелил златен медал от изложението Ерфурт 1981 г.
Мариста носи името на жената на професора- Мария Стайкова.
За съжаление всичко това е безвъзвратно изгубено, в " Института по розата" нямат дори информация за професора и неговата работа, в станцията в Негован положението е същото. За тези над 20 сорта рози, има само, откъслечна информация и никакви снимки.
Моля всеки, които разполага с някаквa информация, снимки или нещо друго, свързано с изгубените сортове Български рози да ми пише на dinkogospodinov@abv.bg
Нека не забравяме, нека помним!!







Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dinkogospodinov
Категория: Хоби
Прочетен: 24288
Постинги: 4
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930