Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2014 00:35 - 90 дневната диета - ?
Автор: dinkogospodinov Категория: Други   
Прочетен: 2187 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.08.2014 00:48


 В началото на тази публикация искам да направя едно уточнение - не рекламирам въпросната диета (в смисъл, реклама с цел финансова изгода), не съм я измислил аз, не продавам нищо свързано с нея !
Идеята е да споделя личен опит, с цел да бъда полезен (дай боже)  на всеки, който се интересува от тая тематика. Като начало искам да кажа, че съм адски скептичен към всякакви модни диети появаващи се на талази всяка година с единствената цел - да се продаде книга(и) или нещо друго свързано с тях.
image
Лошото на всички тези диети, е че резултати те са гарантирано временни и свалените килограми се връщат в най добрия случай х 2.  Другата крайност на желаещите да отслабнат - гладуването за дълъг период ( пък било и то "лечебно") по мои лични наблюдения е един "бумеранг", образно казано, който сте хвърлили и рано или късно ще ви "фрасне по главата". Всяко крайно лишение води до психическа затормозеност, която на даден етап ескалира в безконтролно ядене на доскоро забранените храни....резултата на всички ни е ясен. Правил съм много диети, къде резултатни, къде по-малко, но като правило винаги връщах сваленото ..цял живот гладен(на) и дебел(а). Податлив ли си качване на килограми си е до гроб, постоянно трябва да се ограничаваш......но кое точно  - количеството храна, видове храни или нещо друго?
Така наречената 90 дневна диета се основава на разделното хранене, в 1-я ден се ядат белтъчини, в 2-я бобови и варива, 3-я ден е въглехидратен, 4-я плодов и на 5-я ден цикъла отново се повтаря, като на  всеки 29 -и ден се приема само и единствено вода (т.е за 90 дни има 3 такива дни) . Интересното тук, е че се яде само един вид белтъчнини - само месо, само сирене, само яйца (никакви комбинации между тях) комбинирани единствено само с зеленчуци или пресни салати без мазнина. По принцип има някакви ограничения в количествата но аз не ги спазвам, ям докато се заситя. Втория ден се ядат всякакви бобови ястия - грах, леща, боб и др. а също така ориз и картофи. Тука могат да се комбинират всички изброени храни + зеленчуци и салати. Третия ден е въглехидратен, може да ядете хляб, баници и др. тестени изделия, сладолед, шоколад и др. Четвъртия ден е само плодов, аз лично ям зеленчуци и салати. Сутрин не се закусва,  до 12 часа на обяд се яде само малко плод от един вид (избягва се смесването на различни плодове) ,за предпочитане сезонен, кафе или чай се пие но без захар, мляко или сметана.  Това е най общо казано самата диета, в подробности няма да изпадам, има достатъчно много информация в нета, който желае може да се осветли.
Причината да се "запаля" е една колежка, която буквално се "трасформира" пред очите ми - винаги си е била леко "пухкава" но след спазване на диетата се превърна в стройна и добре изглеждаща  жена. Резултата беше красноречив, категоричен и очеваден, не от тези дето се хвалят - свалих "N"на брой килограми... и ти се чудиш аджеба, откъде точно са свалени. 
image
Реших и аз да я изпробвам и започнах  с вътрешното съмнение, че при мен най- вероятно няма да работи. Не съм я спазвал много стриктно, има дни, в който смесвам забранени храни или прекалявам с количеството(обикновенно събота и неделя).
Какво беше учудването ми след около месец, когато успях да облека дрехи, в които преди не можех да се "нацедя", количеството мазнини по тялото ми намаля и задържането на вода, стомашните киселини и подуването на корема ( отдавна тормозещи ме проблеми) почти изчезнаха. Явно открих "топлата" вода и това разделно хранене е решение на проблемите с излишните килограми. За съжаление не съм се теглил преди диетата за да кажа конкретни килограми, които съм свалил но съдейки по дрехите може би 10.
Винаги съм страдал от " лоши" хранителни навици, смесване на много различни типове храни в едно ядене и резултати са закономерни - кг. в повече, постоянно подут корем, киселини, газове и др. екстри. Но като се замислиш, храненето на съвремения човек е такова, готови храни, бързо хранене (хамбургери, сандвичи и др.), които са смесица от  почти всички групи храни - хляб, кашкавал(сирене), колбас (кюфте ,месо),някакъв сос, зеленчуци и газирани напитки на корем за капак. Като прибавиш към това и Е-тата под формата на емулгатори, оцветители, овкусители и хиляди други гадости, картинката става пълна(направо натюрморт).
Оказа се, че спазвайки правилата на разделното хранене, без да ограничавам кой знае колко количествата на поета храна може да се постигне добър резултат с излишните килограми. Тук-там спортувах с комплект ластици но не много редовно -2-3-ти седмично по 20-30 минути.
Като заключение искам да обобщя своите впечатления от 90 дневната диета:

-не е натоварващ режима, реално не се гладува(буквално)  дори и в плодовия ден.
-групите храни са направени така, че задълго да не се "затъжваш" за определен вид храна - на всеки 5 дена цикъла се повтаря.
-изисква се определена дисциплина, за да не "прегрешиш" с храна, която не е предвидена за деня.
-ако на работа нямате голям избор за хранене, ще трябва да си носите от къщи, което не кой знае какъв проблем.
-създава с времето правилни навици на хранене, които можете да запазите и след тия 90 дена.
-отразява се чудесно на метаболизма - забързва го и го настройва.

imageВсе пак не забравяйте, че няма нищо чудодейно в диетата, може да се прилага отново след известен период, но ако в "почивките" се отдавате на разюздани, хранителни "оргии" много скоро ще се върнете в начално положение.






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dinkogospodinov
Категория: Хоби
Прочетен: 24290
Постинги: 4
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930